Asociația Milvus a lansat, în premieră națională, linia verde pentru animale

milvus 2Unica rețea de salvare a animalelor sălbatice rănite din România are o linie verde telefonică, de săptămâna trecută. Numărul de telefon 0722-533.816 este disponibil 24 de ore și poate fi apelat de cei care găsesc animale rănite. Lansarea numărului a avut loc la Zanza Cafe din Tîrgu Mureş, săptămâna trecută, cu participarea reprezentanților Asociației „Milvus Group”,  Iulia Vizi, responsabil comunicare, Reka Komaromi, biolog și Robert Zeitz, ecolog și Asociației „Vets4Wild”, Levente Borka, medic veterinar.

Cum funcţionează sistemul? După primirea apelului la numărul de telefon gratuit, va fi aleasă cea mai bună soluție de intervenție, fie prin deplasarea echipei Milvus la fața locului, fie prin contactul cu medicii veterinari din zona apelului. După anamneza animalului, medicii veterinari vor decide dacă acesta va avea nevoie de recuperare pe termen lung și dacă va fi admis în Centrul de reabilitare al Grupului Milvus.

 

Proiectul…

 

pentru înfiinţarea unei reţele naţionale de salvare a animalelor sălbatice rănite, care are la bază o finanţare în valoare de peste 110.000 de euro a fost lansat de „Grupul Milvus” din Tîrgu Mureş, în colaborare cu Asociaţia Vets4Wild.

Prin acest proiect, Centrul de Reabilitare a animalelor sălbatice al Asociaţiei pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus”, care funcţionează în localitatea Sânsimion, va fi extins la nivel naţional până în luna aprilie 2016.

La centrul din Sânsimion diagnosticarea şi tratamentul sunt implementate de specialiştii Asociaţiei Vets4Wild, iar păsările care ajung aici sunt reintegrate în natură.

,,Anual, peste o sută de păsări ajung să primească îngrijiri la Sânsimion, iar prin noua iniţiativă dorim să extindem acest serviciu la nivel naţional şi să creăm o reţea de prim ajutor pentru animalele sălbatice rănite. Proiectul se va derula timp de un an (până în aprilie 2016) şi îşi propune stabilirea unei reţele complexe între grădinile zoologice (22), pet shopuri (100), organizaţii nonguvernamentale şi cele două asociaţii implicate în proiect – Asociaţia pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii „Grupul Milvus” şi Asociaţia Vets4Wild”, precizează documentul.

Beneficiarii finanţării susţin că mii de animale sălbatice şi păsări îşi pierd viaţa anual în România, că multe dintre acestea ar avea o şansă la supravieţuire dacă ar ajunge la un centru specializat de tratament, dar că mulţi medici veterinari nu beneficiază de specializări pentru a trata animalele sălbatice rănite.

Proiectul ,,Înfiinţarea unei reţele naţionale pentru salvarea animalelor sălbatice rănite” este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
milvus 1
Nevoile animalelor

 

 

Extinderea ecosistemelor urbane, agricultura, poluarea, dar și alți factori contribuie an de an la creșterea numărului de animale sălbatice afectate de întâlnirea cu ,,civilizația”. Experiențele de până acum a numeroaselor organizații au demonstrat că intervenția de prim ajutor în cazul animalelor sălbatice rănite este o necesitate acută. Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii ,,Grupul Milvus” în colaborare cu Asociația ,,Vets4Wild”, prin experiența lor au reușit să pună bazele acestei rețele naționale, activitățile lor fiind deja cunoscute în 30 de județe.

De mulți ani încoace, Centrul de Reabilitare a animalelor sălbatice al Asociației ”Grupul Milvus” se ocupă de îngrijirea şi reintroducerea în natură a păsărilor rănite, astfel că numărul animalelor afectate care ajung în acest loc creşte permanent. Aici, diagnosticarea și tratamentul este implementat de specialiștii Asociației ,,Vets4Wild”, iar animalele sunt reintegrate în natură. În acest moment, în spațiile Centrului din Târgu Mureș și Sînsimion sunt tratate nouă păsări din speciile cucuvea, huhurez mare, codalb, erete de stuf, șorecar comun, șoim dunărean și un șoim al rândunelelor. Cele mai multe dintre acestea vor fi eliberate în natură, altele vor rămâne din cauza gravelor răni pe care le-au suferit.
Vasile Dancea

Selectare limbă
English (United Kingdom)Hungarian (formal)Română (România)
Sprijiniți-ne

Clic pe imagine

Contact Vets4Wild

Nr. Telefon:

  • Borka Vitális Levente 0744 509 254
  • Kükölkuti Loránd 0744 597 674
  • Szilágyi Csongor 0744 899 719

Email: info (at) vets4wild.ro